Bamboeservies verboden, giftige bekers aangeraden

Zoals bij elk nieuwsbericht de laatste jaren, is het best je zak met korrels zout even boven te halen.

Niet élk item uit bamboe wordt uit de handel gehaald, en niet élk stuk plastic is giftig.

Dit geschreven zijnde, hou je klaar om wat hedendaagse feiten op tafel te smijten (en wat bamboebekers er af).



Het huidig verbod op bamboe gaat over servies waarin een aanzienlijke hoeveelheid melaminehars verwerkt zit. Dit hars is een lijmmiddel dat bestaat uit melamine (schadelijk voor nieren en blaas) en formaldehyde (irriterend voor huid, luchtwegen en ogen). Deze stoffen komen vrij vanaf 70°C en mogen dus allesbehalve in contact komen met drank en voedsel.

melamine molecuul

 

Veel productbeschrijvingen bevatten niet de hele materiaallijst waaruit het product vervaardigd werd, dus ben je vaak op het visuele aangewezen.

Ziet het er meer als plastic uit? Dan kan je hier beter geen loeihete drank in schenken, en steek het zeker niet in kookwas.

panda bamboe cup dark grape


Zie je nog duidelijk de houtstructuur van bamboe? Dan zit er hoogstens een laagje vernis op, en kan je het servies nog steeds in alle veiligheid gebruiken.

bambu spork

 

Desondanks deze richtlijnen worden alle bamboebekers uit de handel gehaald. Kwestie van zeker te zijn dat er absoluut geen schadelijke stoffen in onze leefwereld voorkomen.

Terzijde, laten we het nog even snel hebben over andere olifanten in de porseleinkast.

Koffiebekers, voedselbakjes en yoghurtpotjes uit polystyreen. Styrofoam is ondertussen al even verboden, maar alles met plastic code 6 wordt nog lustig gebruikt. Hier is al meer dan 20 jaar van geweten dat ze hormoonverstoorders vrijlaten bij hitte.

Oude Tupperware en babyflesjes. Pas op voor oude of tweedehandse producten. Deze kunnen uit polycarbonaat bestaan (nietszeggende alomvattende code 7) en bisphenol-A afgeven. Tupperware is wel sinds 2010 naar eigen zeggen BPA-vrij.

PET-flessen. Jammer maar helaas, ook deze wijdverspreide plastic soort doet het niet altijd even goed. Code 1 zit weer in de grijze zone van doet ie het of doet ie het niet - qua vrijlaten van schadelijke stoffen in een afgewerkt product - maar hierbij nogmaals de waarschuwing deze zo weinig mogelijk te (her)gebruiken, en zeker niet aan hitte bloot te stellen.

We kunnen de lijn nog even doortrekken tot we sigaretten in de mond nemen, maar dan zijn we morgen nog niet klaar.

 garbage man

Long story short:

Onze tandenborstels, sporks en rietjes uit puur bamboe blijven overal beschikbaar. De bekers delven het onderspit en kan je enkel nog vastkrijgen als je het heel lief vraagt.

Heb je al een cup gekocht? No problemo, no worries, gewoon de onderaan de cup gegraveerde richtlijnen volgen [geen microgolf, niet wassen boven 70°C], en je hebt nog steeds een veiliger product in handen dan een van bovenvermelde economisch verantwoorde gifbommetjes.

← Vorige Post



Laat hier je opmerkingen achter!